Avelsmål

För oss är det viktigt att inte tappa helheten i vårat avelsarbete att komma ihåg att utseende, mentalitet, hälsa och arbetsegenskaper går hand i hand, det ena kan inte funka utan det andra. Att enbart avla på hundar som vi tror lyfter rasen och för den framåt. En kennel skall enl oss byggas på starka tikar de skall inte bara duga, de skall tillföra styrkor. Man skall inte behöva leta sig blå efter just den där hannen som skall kompensera för tikens svagheter. Alla hundar har så klart brister, den perfekta hunden finns inte, men vi tror det är bra att ha den "perfekta hunden" i tanken när man kritiskt tittar på sina hundar. 

Kolla stamtavlor, hålla inavelsgraden låg och ta hänsyn till föräldrar och mor och far föräldrar,  deras syskon, tidigare avkommor för det är långt fler individer än just föräldrarna som påverkar vilka egenskaper som nedärvs. Så för oss känns det viktigt att få ett helhetsgrepp om den tänkta stamtavlan och vad för risker och ev styrkor ligger där i. Det tar så klart många år att få det helhetsgreppet om en ras, så då får man inte vara rädd att ta andra till hjälp om det finns linjer man känner att man inte har koll på.

Vi gör enbart kombinationer vi kan tänka oss att behålla en valp från själva och ofta har vi svårt att låta blir just det. Vi tror mycket på våra kullar och de har oftast planerats under lång tid med mycket själ och tid nedlagt. 


Avelsmål Tollare

Mysslä's Kennel bedriver en sparsam, målinriktad avel med sikte på en kroppsligt och mentalt funktionsduglig apporterande Tollare med goda jaktliga egenskaper. En Tollare till arbete/jakt som även går bra i utställningsringen och är en trevlig familjehund resten av tiden.

De jaktegenskaper vi vill se i våra tikar och de hanhundar som går i avel hos oss är goda apporteringsegenskaper det vi brukar kalla för " plocka upp glädjen " vi vill se bra grepp en vilja att följa upp en vittring, den naturliga egenskapen att gå rätt i vind och en bra av och på knapp. Då Tollaren som många andra av sina Retriever släktingar har en tendens att bli ljudlig, så ser vi helst att de hundar som går i avel är tysta när de jobbar. Även om vi mest strävar efter en effektiv jakthund så vill vi absolut inte se en delning av rasen i jakt och sällskap/utställning därför ser vi helst att det även finns utställningmeriter. 

Kroppsligt får Tollaren inte bli för tung, en alltför tung Tollare tar sig inte smidigt och tyst fram i markerna. En robust Tollare med en hållbar kropp, en stark rygg som inte är för lång, välvinklade bak ben, raka parallella framben, hållbara tassar, vatten frånstöttande päls mm

En mentalt stabil tollare för oss är en hund som är enkel att ha med till nya platser. Som glatt och framåt hälsar på nya människor, är tolerant mot andra hundar och som funkar i flock. Som nyfiket möter världen tillsammans med sin ägare.Avelsmål Phaléne

Kennel Mysslä's bedriver en sparsam målinriktad avel med sikte på en robust Phaléne med vackra exteriörer och trevlig mentalitet.

Då målet är en framåt glad Phaléne som kan ta sig en bit på utställning, så är det ett plus om det finns utställnings meriter, och vi ser helst att minst ett CK finns. Dock är inte utseende allt, långt ifrån, en bra mentalitet och en stark kropp är alltid viktigast. Då vi tränar våra arbetspigga Phaléner i viltspår  , så läggs än mer vikt på en hund som kroppsligen håller. 

Phalénen får inte bli för liten och klen, rasstandarden ligger på 28 cm, och det är däromkring vi vill hålla oss. En Phaléne på 30 cm ligger närmare för avel hos oss än en hund på 24-25 cm . 

 Det vi vill se i våra tikar och de hanhundar som går i avel hos oss är; en sund mentalitet, en proportionerligt byggd kropp, en vacker rundad skalle med inte alltför snipigt nos parti, ett vaket, glatt uttryck. Rastypiska väl pälsade öron, och en vacker (lagom böjd) plymförsedd svans. Sist med absolut inte minst, eleganta och fria rörelser.