Avelsmål

Vi avlar enbart på friska och mentalt sunda hundar. Hälsa och mentalitet har alltid prio ett. Därför undersöker vi noga de hundar vi har avelsintresse för, kollar stamtavlor, syskon, tidigare avkommor, inavelsgrader, höfter, armbågar, Patella,ögon status och andra ärftliga sjukdomar osv.

Vi tror hårt på att enbart avla på hundar som vi anser är minst lika bra eller helst bättre än sina föräldrar i flera av de viktiga bitarna så som mentalitet, arbetsförmåga, exteriört mm, detta för att föra vårt avelarbete närmare vårt mål.
Vi gör enbart kombinationer där vi utan tvekan kan tänka oss att behålla en valp .

Avelsmål Tollare

Mysslä's Kennel bedriver en sparsam, målinriktad avel med sikte på en kroppsligt och mentalt funktionsduglig apporterande Tollare med goda jaktliga egenskaper. En Tollare till arbete/jakt som även går bra i utställningsringen och är en trevlig familjehund resten av tiden.

De jaktegenskaper vi vill se i våra tikar och de hanhundar som går i avel hos oss är goda apporteringsegenskaper det vi brukar kalla för " plocka upp glädjen " vi vill se bra grepp en vilja att följa upp en vittring, den naturliga egenskapen att gå rätt i vind och en bra av och på knapp. Då Tollaren som många andra av sina Retriever släktingar har en tendens att bli ljudlig, så ser vi helst att de hundar som går i avel är tysta när de jobbar. Även om vi mest strävar efter en effektiv jakthund så vill vi absolut inte se en delning av rasen i jakt och sällskap/utställning därför ser vi helst att det även finns utställningmeriter. Våra aveltikar har alla erövrat Cert på utställning.


Kroppsligt får Tollaren inte bli för tung, en alltför tung Tollare tar sig inte smidigt och tyst fram i markerna. En robust Tollare med en hållbar kropp, en stark rygg som inte är för lång, välvinklade bak ben, raka parallella framben, hållbara tassar, vatten frånstöttande päls mm


En mentalt stabil tollare för oss är en hund som är enkel att ha med till nya platser. Som glatt och framåt hälsar på nya människor, är tolerant mot andra hundar och som funkar i flock. Som nyfiket möter världen tillsammans med sin ägare.Avelsmål Phaléne

Kennel Mysslä's bedriver en sparsam målinriktad avel med sikte på en robust Phaléne med vackra exteriörer och trevlig mentalitet.

Då målet är en framåt glad Phaléne som kan ta sig en bit på utställning, så är det ett plus om det finns utställnings meriter, och vi ser helst att minst ett CK finns. Dock är inte utseende allt, långt ifrån, en bra mentalitet och en stark kropp är alltid viktigast. Då vi tränar våra arbetspigga Phaléner i viltspår  , så läggs än mer vikt på en hund som kroppsligen håller. 

Phalénen får inte bli för liten och klen, rasstandarden ligger på 28 cm, och det är däromkring vi vill hålla oss. En Phaléne på 30 cm ligger närmare för avel hos oss än en hund på 24-25 cm . 

 Det vi vill se i våra tikar och de hanhundar som går i avel hos oss är; en sund mentalitet, en proportionerligt byggd kropp, en vacker rundad skalle med inte alltför snipigt nos parti, ett vaket, glatt uttryck. Rastypiska väl pälsade öron, och en vacker (lagom böjd) plymförsedd svans. Sist med absolut inte minst, eleganta och fria rörelser.