Låt mig presentera mig

OM MIN SKOLA

De fyra grundstenarna 

Jag brukar lägga mycket fokus på de fyra grundstenarna när jag börjar leva med och träna en ny hund i familjen.

Tänk er att eran relation med hunden är som ett hus och i husets fyra hörn har vi grundstenarna, är de stadiga så är relationen stadig. Men har man slarvat med någon del så vacklar hela huset. Tur är att de går att göra renoveringar i efterhand, blir kanske inte riktigt lika bra men det går att få bygget stadigt!

Kort och gott de fyra stenarna är : Kontakt, Stopp, Hantering och Inkallning

I mina vardagslydnads kurser del 1 och 2 är det dessa bitar jag lägger mycket fokus på. Efter dessa två kurser bör ni och eran hund ha en bra grund att stå på, en god relation med stort samarbete i samspel och samförstånd. 

Vid varje kurstillfälle går vi genom en grundsten och bra övningar att göra. Vi kommer även prata om hundars inlärning,  att belöna rätt, vad som formar hundens individ,  olika faser i hundens liv, aktivering mm

Efter dessa två kurser erbjudes ett sluttest där alla dessa bitar testas och ni tilldelas ett diplom där det framgår att hunden och föraren har en god kontakt, kan få stopp på hunden, hunden kan hanteras och kommer på inkallning i olika situationer.

Valpkurs för dig i Visby och övriga Gotland

Jag erbjuder bl.a. valpkurs och lydnadskurser till dig i Visby eller på övriga Gotland. Alla mina kurser, så som valpkurser och lydnadskurser, bygger på att både hund och ägare skall ha roligt. Hunden skall tycka att det är roligt och givande att vara med sin människa. Med små medel, tydlighet, tajming, få konflikter och med mycket fokus på kontakt och följsamhet. Så får vi en relation med stort samarbete och samspel.

"Att träna hund skall vara som en lek för både ägare som hund, det skall vara roligt att ha hund"


Instruktör

Sara Neogard

Från barnsben har jag växt upp med hundar i ett hem med jakthundar och vallhundar, hundar som gillar att jobba. Som ung tonåring fick jag min första egna hund, Border Collien Flex. Han fick ett kort liv pga sjukdom men han lärde mig massor och vi hann med en hel del kurser på brukshundsklubben och vallhundsklubben. Livet forsatte med en till BC, Zebben som var en helt annan typ av hund än Flex. Zebben var mjuk och lyhörd och jag fick en känsla för hur ett samarbete med en hund skall kännas, det är jag honom evigt tacksam. Efter det kom Tollaren in i mitt liv med ett yrväder vid namn Millie. Jakt och apportering blev mitt fokus. Känslan av att ha ett fullt samarbete med en hund förstärktes sedan när jag fick min drömhund Tollaren Jalle som  var son till Millie. Jalle och jag mötte verkligen världen tillsammans, ibland kändes det som om han läste mina tankar. Det är den känslan jag vill förmedla och det är därför jag utbildade mig till instruktör. Jag vill att alla hundägare skall få känna hur underbart det kan vara att leva med sina hundar i samspel med samarbete och i samförstånd.
 

Just nu har jag två Tollare  Ratzi och hennes valp Rocky som jag tävlar med på jaktprov, viltspår, en del utställningar. 

Förutom hundarna har jag en make och två döttrar och driver tillsammans med min man företaget Olssons Lantbruk och El-tjänst inom företaget har vi gård med mjölkkor, kör lite div lantbruksarbete för andra, en elektriker del, hunduppfödningen och hundkurserna går även de in i företaget, många bäckar små. Vi trivs med friheten att vara egna företagare även om ibland ansvaret och de periodvis långa arbetsdagarna kan kännas tungt.

 

ERFARENHET/UTBILDNING

Snart 20 års erfarenhet av att träna egna hundar.  Har under min tid som hundpensionats ägare och instruktör fått erfarenhet av många olika raser och hundtyper. 

 Har gått mina utbildningar via hundaosen, tre terminer totalt på distans med fysiska träffar ca en gång i månaden. Förutom min instruktörs utbildning har jag en hundpensionats utbildning och en hundfriskvårds utbildning.

 Fördjupningsarbeten i genetik, stresspåverkan vid arbete, och i ett tiotal hundraser. 

Jag har även deltagit på många hundföreläsningar och hundkurser.

Hund är bland det roligaste jag vet och man blir aldrig fullärd, det finns alltid något nytt att lära!